петък, 1 юли 2011 г.

С гостуването на Младежки симфоничен оркестър „Пасифик“ завършва Европейския музикален фестивал

По желание на младежите специални гости на концерта в София бяха цар Симеон II и съпругата му Маргарита

С гостуването на Младежки симфоничен оркестър „Пасифик“ приключва единадесетото издание на Европейския музикален фестивал. Вчера, на 29 юни, с невероятното си изпълнение на популярни музикални произведения и под палката на своя български диригент Максим Ешкенази младежите изправиха на крака зала „България“. Тяхната интерпретация на „Ръченица“ от П. Стайнов остави без дъх публиката, а синът на българския композитор – архитект Стефан Стайнов беше един от специалните гости. С изключителна лекота и невероятен талант младежите изпълниха и любими на публиката произведения – Сюитата към операта „Порги и Бес“ на знаменития Гершуин, култовото „Лебедово езеро“ на Чайковски, Марша на Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“, а за финал ни потопиха в атмосферата на „Карибски пирати“. След силните аплодисменти, американските музиканти поздравиха гостите в зала „България“ с „Хоро стакато“ от Динику-Владигеров.
По специална покана на учениците от Младежки симфоничен оркестър „Пасифик“ сред официалните гости на концерта беше и цар Симеон, заедно със съпругата си Маргарита. Специален поздрав към музикантите и публиката в зала „България“ отправи и американския посланик у нас – Джеймс Уорлик, който в знак на уважение изпълни речта си изцяло на български език.



За своето първо голямо турне в Европа, американските младежи пристигнаха в България от Лос Анжелис в началото на седмицата. „За много от децата това е първото пътуване до стария континент и аз съм много горд, че тяхното първо турне в Европа се случва именно тук, в моята родна страна“, споделя българският диригент със световна слава – Максим Ешкенази. Младите музиканти ще обиколят и едни от най-красивите забележителности в България като Рилски манастир и крепостта „Царевец“ във Велико Търново.
Освен състоялия се на 29 юни концерт в София, на младежите им предстоят още две изяви пред българска публика – днес, на 30 юни от 19.00ч. в Зала Филхармония в Пловдив, като преди това ще пробват акустиката на Античния театър и на 02 юли от 19.30 ч. във Фестивален и конгресен център във Варна, където концертът е част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитията в Пловдив и Варна са със свободен вход за всички, които желаят да се насладят на изпълнението на младите таланти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар