четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Веско Пантелеев – Ешкенази с Кристална лира


Наградата беше връчена на българския виртуоз за успешния камерен цикъл през сезон 2010/ 2011 „Веско Пантелеев – Ешкенази и приятели“ 

Един от любимците  на българската публика – Веско  Пантелеев – Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци с „Кристална лира“ за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година „Веско Пантелеев – Ешкенази и приятели“. Връчването на Националните награди за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство „Кристална лира“ се състои за 15 година поред и се организира от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Дирекция „Музика и танц“ на Министерството на културата и Класик ФМ радио. Патрон на тазгодишното издание е министъра на външните работи – г-н Николай Младенов. Официалната церемония се състоя вчера (01 ноември) в зала 6 на НДК.

Специални награди получиха Оркестърът на Пловдивската опера, НМА „Проф.Панчо Владигеров” по повод 90-годишнината от основаването й, както и Драгомир Ненов по повод 15 години от основаването на наградата „Кристална лира“. На церемонията бяха връчени още наградата на Министерството на културата за спектакъла „Проклятието на Фауст” от Хектор Берлиоз на ТМПЦ Варна и наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци присъдена посмъртно на народната певица Надка Караджова. Класик ФМ радио присъжда две специални награди – на проф. Николай Стойков за цялостното му творчество по повод 75-тата му годишнина, както и на Веско Пантелеев – Ешкенази за камерния цикъл „Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели” /през сезон 2010-2011/. Пълният списък с наградените тази година в 15-те категории може да видите в интернет страницата на Класик ФМ радио (www.classicfmsofia.com).

Камерният цикъл  „Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели”, който се проведе през сезон 2010/ 2011 година, е част от поредицата камерни концерти, които „Кантус Фирмус“ организира. На сцената българският цигулар, концертмайстор на Кралския Коцертгебау оркестър в Амстердам, свири заедно с някои от любимите български музиканти – Людмил Ангелов, Виктория Василенко и Георги Черкин. Тази година традицията продължава с новия концертен цикъл „Светлин Русев и приятели“. Повече информация за него може да бъде открита в страницата на „Кантус Фирмус“ (cantusfirmusbg.com). Всички любители на камерната музика могат да закупят абонамент до края на годината от касата на „Кантус Фирмус“ в НДК, както и онлайн на ticketsbg.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар