сряда, 9 ноември 2011 г.

Ричард Клайдерман идва с френски перкусионист

Даниел Чамполини идва за първи път в България и ще свири заедно със знаменития пианист по случай 10-годишния юбилей на Класик ФМ М-Тел оркестър

Един от най-добрите френски перкусионисти Даниел Чамполини идва за първи път в България, за да свири заедно с пианиста Ричард Клайдерман на концерта му на 14 декември във Варна и на 16 декември в зала 1 на НДК. Програмата на концерта включва коледна и филмова музика, както и някои от най-популярните му песни. Специално участие в концерта ще вземе Класик ФМ М-Тел оркестър, който тази година чества Десети юбилеен сезон. По този повод всички абонати за концертните цикли на „Кантус Фирмус“ получават 30% отстъпка за цената на билета.

Даниел Чамполини е роден в Ница. От най-ранна детска възраст контактува с представители на френския шансон като Мулуджи, Изабел, Обре и Паташу, а едва на 9 годишна възраст той започва обучението си в Музикалната консерватория в Ница. На 19 години е приет за солист в световноизвестния оркестър "ИНТЕРКОНТЕМПОРЕН", където започва да работи с големия френски композитор и диригент Пиер Булез. Установява трайно музикално приятелство с пианиста Пиер-Лоран Емар, с когото осъществява редица концертни изпълнения на Соната за две пиана и ударни от Бела Барток, както и импровизации по етюдите за пиано на Дьорд Лигети, представени и в престижните зали „Карнеги Хол”, Ню Йорк и „Симфони Хол”, Чикаго.

Изявите му в международен план, като солист и член на камерни формации, са свързани с виолистите Табеа Цимерман (с Кьолнската филхармония) и Кристоф Дежарден (в „Карнеги Хол”, Ню Йорк) и с пианистите Клер Дезер и Еманюел Стросер (по време на фестивала Фол журне в Нант). С Филхармонията на Радио Франс свири през 2009 год – «Aïs» от Ксенакис, както и през юни 2011 год. – «Соло перкусии» от Иван Феделе. Сред последните му ангажименти е участие в дует с Мишел Портал в "Театр де Шанз-Елизе". Освен изпълнителската кариера, Даниел Чамполини е асистент преподавател в Парижката висша национална музикална консерватория и, успоредно с това, лектор в редица академични центрове на 20-ти век (Париж, Хелзинки, „МакГил Юниверсити” в Монреал).

Билетите за концерта на Р. Клайдерман в София са на цени от 30 до 70лв., и се продават в мрежата на tickets.bg и на касата на „Канутс Фирмус“ в НДК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар