петък, 11 ноември 2011 г.

Людмил Ангелов със специално отличие медал "Заслуги за полската култура Gloria Artis"

Пианистът е първият българин, удостоен с престижното отличие на Министерството на културата на Република Полша

На официална церемония в Посолството на Република Полша в България, българският пианист Людмил Ангелов бе отличен с медал "Заслуги за полската култура Gloria Artis" за изключителния му принос в отбелязването на Годината на Шопен 2010 в България, както и популяризирането на музиката на Шопен по целия свят. Престижното отличие бе връчено лично от посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел. На събитието присъстваха Васил Димитров – Изпълнителен директор на bTV Radio Group, Даниела Ханджиева – Артистичен директор на „Кантус Фирмус“, Милка Митева – Директор на НМУ „Л.Пипков”, проф. Милена Моллова – ръководител на департамент „Музика” в НБУ и други музиканти, дипломати, общественици и журналисти.

Медалът "Заслуги за полската култура Gloria Artis" е публикуван на 17 юни 2005г, а самото отличие е основано на 20 юли 2006г. Полският парламент взима решението да учреди този приз, чийто носители стават най-известните личности или организации в областта на художественото творчество, културата и опазването на полската култура и нейното наследство. Людмил Ангелов благодари на инициаторите на наградата, които поздрави в навечерието на националния им празник, като не пропусна да разкрие по какъв начин музиката на Шопен е повлияла на неговата музикална кариера. „Истинска привилегия за мен е факта, че връчих този медал именно на Людмил Ангелов, тъй като маестро Ангелов е първият български гражданин, който става носител на тази авторитетна награда”, споделя посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Лешек Хенсел.

Още с първите си концертни изяви Людмил Ангелов показва техническа брилянтност и артистично себеотдаване. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, концертните зали на Московската и Миланската консерватория и др. Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и понастоящем артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Участвал е в някои от най-значимите Шопенови фестивали. През сезона 2009/2010 Л. Ангелов осъществи няколко изключително успешни проекта - Интеграл от 6 концерта с музика на Шопен в Испания и България, концерти в Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Южна Корея и САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар