вторник, 14 юни 2011 г.

Американски тийнейджъри ще свирят българска ръченица

Музикантите от Младежки симфоничен оркестър „Пасифик“ изучават българската история преди гостуването си у нас


Децата от Младежки симфоничен оркестър „Пасифик“, които пристигат в България в края на юни, изучават българската история с огромен интерес. Преди гостуването на младежите от Лос Анжелис у нас, професори от университета в Станфорд ще им изнесат няколко поредни лекции за тракийските народи, балканските войни и цялата родна история и обичаи. С невероятно желание, от няколко месеца насам те четат и преведена българска литература, дори са организирали тематично парти с наша кухня и български готвачи.

Младите музиканти от най-добрия младежки симфоничен оркестър на Калифорния ще изнесат концерт в 3 български града по инициатива на своя любим диригент – българинът Максим Ешкенази. „Турнето можеше да се случи във всяка една държава в Европа, но аз настоявах това да е именно България, защото това е моята родна страна“, споделя той. „Трудно е да се направи концерт от този мащаб, а и е много скъпо и сложно като организация, но екипът и спонсорите на Младежки симфоничен оркестър „Пасифик“ прегърна идеята и много се радвам, че имаме възможността да я реализираме именно тук“, продължава Максим.

Програмата за концертите в София, Варна и Пловдив не случайно включва Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ на Петко Стайнов. Произведението вече е изпълнявано в Америка, където е предизвикало силни овации и възхищението на публиката. Освен българската ръченица, младежите ще представят и безупречните си интерпретации на сюита „Лебедово езеро” от Чайковски, увертюра „Слава” от Бърнстейн и Симфонична картина „Порги и Бес” от Гершуин, както и музика към хитовите филми „Карибски пирати“ и „Междузвездни войни“.

Продажбата на билети за концерта в София, който ще се състои на 29 юни (сряда) в зала „България“ от 19.30 ч., се извършва на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и на сайта www.ticketsbg.com. Цените на билетите са на стойност от 5 до 10 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар