вторник, 7 юни 2011 г.

Под небето: СОФИЯ КВАРТЕТ

Първите два концерта по проекта „Под небето: СОФИЯ КВАРТЕТ”, подкрепен от Столична програма „Култура” преминаха с изключителен успех. В събота (4 юни) и неделя (5 юни) стотици столичани имаха възможността да слушат безплатно класическа музика на открито пред Народния театър. Тъй като събитието съвпадна с Детския панаир, организиран от г-жа Станка Желева, едни от най-съсредоточените слушатели бяха съвсем малки дечица, които за пръв път се запознаха с едни от най-известните произведения на Моцарт като „Малка нощна музика” и „Дивертименто в ре мажор”, както и с класически танга, сред които легендарното „Por una cabeza” на Карлос Гардел, известно от филма „Мирис на жена”, „Tango Jalousie” на Гаде, произведения на Исак Албенис и Михаил Пеков.

Следващите два концерта от проекта „Под небето: СОФИЯ КВАРТЕТ”, който ще продължи през уикендите на целия месец юни и началото на юли ще бъдат на 11 (събота) и 12 (неделя) юни, отново пред Народния театър.

Началният час е 17,00 ч.

И двата концерта са посветени на американската музика. СОФИЯ КВАРТЕТ ще изпълни произведения на композитори като Самюъл Барбър, Джордж Гершуин, Дюк Елингтън, Коул Портър.

На 12 юни (неделя) специален гост на квартета ще бъде Васил Петров, който заради прекрасния си глас е наричан българският Франк Синатра.

Медиен партньор на проекта е безплатния културен гайд ПРОГРАМАТА.

СОФИЯ КВАРТЕТ към Софийската филхармония е най-известният български струнен квартет. Неговите членове – Ангел Станков (първа цигулка), Николай Гагов (цигулка), Валентин Геров (виола), Джефри Дийн (виолончело) са изявени камерни музиканти. Репертоарът на квартета се състои от класически и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него.

Ангел Станков (първа цигулка) е завършил Българската държавна музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концерт-майстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент той участва активно в музикалния живот в България. От 1996 г. е професор в Българска държавна музикална академия „Панчо Владигеров”, а от 1999 г. – неин заместник-ректор. Свирил е в повечето европейски държави, САЩ, Русия, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба. В дует със своя партньор-цигулар Йосиф Радионов в продължение на 25 години е печелил многобройни награди: Златна лира на Съюза на българските музиканти, Награда за голямо артистично постижение на XII Младежки фестивал в Москва, 100 години Бела Барток, Първа награда и златен медал на Първия международен фестивал за камерна музика в Осака през 1993 г. Правил е множество записи за Българското национално радио и телевизия, BBC-Лондон, Хагското радио, Радио Прага, руската и френската телевизия, Телевизия Йомиури, Радио НХК-Япония и т.н. Записал е многобройни плочи, касети и CD-та. Ангел Станков е дирижирал и разнообразни камерни оркестри и е бил гост на няколко филхармонични оркестъра в страната и в чужбина.

Николай Гагов е завършил Българската държавна музикална академия. От 1973 г. той свири втора цигулка в квартети „Вълчев” и „Сливен”, Българско национално радио, квартет „София” и квартет „Димов”. Специализирал е в струнния квартет с проф. Вилмос Татри, проф. Франц Самойл, проф. Рудолф Нел и проф. Йозеф Калвет.

Лауреат е на музикалните конкурси CJacchino, Рим 1974 г, Лео Вайнер (с „Вълчев квартет”), Будапеща 1978 г. Правил е записи за Балкантон – квартети от Хайдн, Моцарт, Шпор, Шостакович, Бадингс; записвал е дискове за Гега и Гега Ню – Бородин NN1, 2, Шостакович NN 8, 10,11, В. Бонд, С. Пиронков. От 1988 г. е професор по камерна музика в Българската държавна музикална академия.

Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт при „Мелос квартет”. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джазов музикант. Не един композитор му е посвещавал свои работи. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност.

Американският челист Джефри Дийн, който живее в София от 1992 г, е познат из цяла Европа и Северна Америка. През 1989 г. той основава дуо „Равнополска – Дийн”, а през 1997 г. става член на струнен квартет „Димов”. Завършил е Музикалния университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Лауреат на Националната музикална федерация (САЩ), Обретенов (България) и други конкурси. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи като и като координатор на програма Изящни изкуства.
Следващи концерти

18 и 19 юни – ФРАНЦ ШУБЕРТ и ЙОЗЕФ ХАЙДН, Розамунда, Смъртта и момичето, квартети

25 и 26 юни – ФИЛМОВА МУЗИКА, Енио Мориконе и много изненади

Гост-музиканти за проекта:

Галина Койчева (цигулка)

Орлин Цветанов (цигулка)

Теодора Христова (цигулка)

Грациела Панайотова-Георгиева (цигулка)

Христо Танев (виолончело)

Организатор: United Publishers & Producers със специалната подкрепа на Столична програма „Култура”

Няма коментари:

Публикуване на коментар