събота, 18 февруари 2012 г.

РУСЕНСКАТА ОПЕРА – ЩРИХИ ОТ МИНАЛОТО И НАСТОЯЩЕТО

Изложба на Държавна опера – Русе във фоайето на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” – София

Откриване: 23 февруари, четвъртък, 17 часа

Русенската опера е създадена през 1949 година като наследник на създадената през 1919 година Оперна Дружба. Традиционализмът и грижовността на работещите в театъра довеждат до съставянето на един от най-богатите оперни гардероби в страната – над пет хиляди костюма, на богат художествен архив – стотици архивни фотографии, плакати и програмни брошури за спектаклите от миналото до днес, богата нототека – израз на богатия и разнообразен репертоар на театъра и симфоничния оркестър.
Екипът на Държавна опера – Русе с любезното съдействие на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” – София, избра да представи фотографии, съпроводени с биографични бележки за певците, работили в Русенската опера по време на един от най-силните творчески периоди от историята на оперния театър – започнал от средата на 60-те години до началото на 80-те години на миналия век. Ще бъдат изложени десетина от най-ценните ръкописни партитури, внушителни със своите размери, на творби на българските композитори Маестро Георги Атанасов, Парашкев Хаджиев, Симеон Пиронков, Алексъндър Райчев, Жул Леви, Найден Геров, които са срещнали българската публика за първи път на сцената на Русенската опера.

Щрихите от настоящето на Държавна опера – Русе са илюстрирани с десетки художествени плакати, създадени за премиерите на постановките от 2005 година до днес.

Четири антични костюма и древногръцки маски от постановката на „Едип Цар” от Игор Стравински ще допринесат за съчетанието на библиотечната среда с оперно-драматургичната експозиция.
Представяйки уникалните фотографии на певците, участвали в най-интересните постановки от този период, докторантът по музикознание Владимир Попов представя с кратки биографични бележки певците, превърнали Русенската опера в един от водещите и авангардни в репертоарно и постановъчно отношение оперни театри в България.

Изложбата включва и инсталацията „Кармен”, автор на която е художничката от Русенската опера Силва Райчева и представя костюмите на Кармен и Дон Хозе от първата постановка на операта „Кармен” от 1958 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар