четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Напусна ни Анастас Анастасов

С прискърбие Държавна опера – Русе съобщава, че на 31 януари се раздели с един от най-скъпите си и дългогодишни служители на оперното изкуство – певеца Анастас Анастасов.

Баритонът Анастас Анастасов бе сред най-значимите драматични баритони в историята на Русенска опера. Със своя ярък артистизъм той претвори по неповторим начин образи, останали в историята като ненадминати образци.

Роден е през 1927 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Музикалната академия при Петър Райчев и се усъвършенства в студията на Христо Бръмбаров.

Постъпва солист в Русенската опера през 1955 г. Едно от първите му големи постижения е ролята на Алексей Мересиев в „Повест за истинския човек” от Прокофиев. Сред многобройните роли, които Анастасов изпълнява са Терзиев в „Антигона 43” от Пипков, Павел Власов от „Буря” от Хренников, Осман бей в „Луд Гидия” от Хаджиев, Пинг в „Турандот”, Енрико в „Лучия ди Ламермур”, Маркиз Поза в „Дон Карлос”, Шонар в „Бохеми”, Граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро”, Княз Игор, Ренато в „Бал с маски”, Жерар в „Андреа Шение”, Холандеца в „Летящия холандец” и много други.

Сред другите му изключителни творчески постижения трябва да се подчертаят ролите на Макбет в едноименната опера и Яго в „Отело”.
В некролога, издаден от Държавна опера – Русе се казва:

„...Със своя професионализъм и артистичен плам,
със заразяващият си ентусиазъм и добронамерената си прямота, с откровената си сърдечност
нашият колега и приятел ще остане завинаги в сърцата ни и в паметта на своята публика.
Поклон пред светлата му памет!
Сбогом, дано там където отиваш има музика, която да те стопля във Вечността!...”

Поклонението пред тленните останки на певеца ще се състои от 14.30 часа във фоайето на Държавна опера – Русе, а опелото – от 16.00 часа в Катедрален храм „Св. Троица”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар