четвъртък, 12 януари 2012 г.

Гастролите на балета на Русенската опера


Балетът на Държавна опера – Русе продължава забележителните си гастроли в Италия на 13-ти януари. Предстоят още четири спектакъла в Пиза и Равена. Турнето на русенския балет започна още в средата на декември с постановките на Русенската опера на „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката” и „Спящата красавица”.

Хореограф-постановчик е ръководителката на русенския балет Марияна Захариева, а сценографията е на русенската художничка Еслица Попова.

В трупата на балетистите от Русе солират прима-балерината на Русенската опера Весела Василева, както и солистите от Софийската опера Веса Тонова, Марта Петкова, Трифон Митев, Емил Йорданов, Никола Хаджиянев и Калоян Бояджиев.

Италианските медии навсякъде отбелязват красотата на постановките на Русенската опера, силата на българските балетни традиции, артистизма и експресивността на българските балетисти. Съвсем не случайно в някои публикации се подчертават културните и музикални традиции на Русе, допринесли за просперитета на балетното изкуство в България.

Белязани с успех бяха представленията на русенския балет в Милано, Болоня, Римини, Венеция и още много градове. За втора поредна година почитателите на балетното изкуство от Италия предпочетоха компанията на танцьорите от Русе за посрещането на Новата година с постановката на „Лешникотрошачката”. В последните минути на 2011-та, със завършека на балетния спектакъл, канонадата на шампанското, примесена с бурните аплаузи, ознаменува кулминацията в радостта от изкуството и красотата и на публика, и на изпълнители и я изпрати в небесата като най-съкровено пожелание за Новата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар