четвъртък, 15 декември 2011 г.

Grey Reverend: глас, китара и чувство

Вокалът на The Cinematic Orchestra L.D. Brown ще подгрее групата със самостоятелния си проект

На 17-ти декември в зала Универсиада българската публика за първи път ще се потопи в дълбокия музикален свят на британците от The Cinematic Orchestra.
Преди тях обаче ще се потопим в уникалната атмосфера на самостоятелния проект на един от вокалите на групата - Grey Reverend. Той ще открие събитието с песни от дебютния си албум Of The Days (2011), който му осигурява договор с един от дъщерните лейбъли на Ninja Tune, участие в саундтраковете на няколко хитови телевизионни сериала и хвалебствени ревюта от критици и фенове.
Вратите за концерта ще бъдат отворени от 18.30 ч., а Grey Reverend ще излезе на сцената в 19.30 ч. Хедлайнерите The Cinematic Orchestra ще започнат точно в 20.00 часа и организаторите съветват всички, които биха искали да им се насладят от самото начало, да избегнат влизането си в последния момент. След The Cinematic Orchestra партито ще продължи в по-динамична посока с още един емблематичен артист от Ninja Tune - Kid Koala, който ще застане зад пултовете в 21.30 часа.

Специалната меломанска вечер се реализира у нас с подкрепата на ирландското уиски Bushmills, което по традиция подкрепя качествените музикални събития у нас.

Grey Reverend е соло проект на бруклинския певец, композитор и поет L.D.Brown.

Роден в Пенсилвания и закърмен с джаза и инди рока от 80-те, той започва музикалната си кариера с класическата китара, която изучава при виртуозния си ментор Пат Мартино. По-късно обаче получава фокална дистония (невралгично схващане на части от ръцете). Въпреки невъзможността да се реализира като професионален инструменталист, той продължава музикалното си образование и задълбочава любовта си към акустични фолк и блус музиканти, като John Fahey, Bert Jansch, Joni Mitchell и Mississippi John Hurt.

През 2007-а година се мести в Бруклин и скоро след това се запознава с основателя на The Cinematic Orchestra Jason Swinscoe в кафенето на сестра си. По това време проектът Grey Reverend вече има първите си демо записи, а Jason е във финалния етап на миксирането на албума Ma Fleur. Двамата бързо намират общ език, а по-късно Джейсън открива в L.D. новия си вокал, а Grey Reverend – издател в лицето на дъщерния на Ninja Tune лейбъл Motion Audio, менажиран от Суинскоу.
4 години по-късно, през 2011 на пазара излиза и дебютният албум на Grey Reverend ‘Of The Days’, посрещнат възторжено от критика и фенове.

Авторската му музика, на която ще се наслади и българската публика на живо включва чувствени композиции, изпълнени само с акустична китара и глас. Без ефекти, без технологичните иновации в манипулациите на звука, сурови, истински, уникални песни в сивата зона между акустичния фолк, джаза, блуса и инди рока. Уникалните структури на акордите и техниката на изпълнение въпреки здравословния му проблем са впечатляващи, а музиката е извън времето и модата, също като уискито Bushmills, – там, където въздействието на топлия глас, добрата песен и приятна компания на своите Bushmills Brothers са всичко, от което имаме нужда.

Билети за концерта на Grey Reverend, The Cinematic Orchestra и Kid Koala са налични в мрежата на Eventim и онлайн на страницата на Keen Acts във Facebook.

Цената до петък е 40 лева, а в деня на концерта и на място – 50.

Няма коментари:

Публикуване на коментар