четвъртък, 1 ноември 2012 г.

ДЕЦА СЕ ПРЕОБРАЗЯВАТ КАТО МОЦАРТ В РУСЕНСКАТА ОПЕРА


Вчера, на 30 октомври, четвъртък от 14 часа в Зала-Фоайе на Операта бе  премиерният за сезона образователен концерт за учениците от Русе и региона. Темата – „Виенски класици – Хайдн и Моцарт”.

Солистът на Русенска опера Пламен Бейков беше любезен домакин на учениците от ОУ „Йордан Йовков” в Русе, съпроводени от учителката по музика Ани Екова. Той, заедно със солистите Йоланта Николаева, Гиргина Гиргинова, Стоян Стоянджов и пианистката Божена Петрова представиха личностите и творчеството на Хайдн и Моцарт като ловко се превъплътиха в различни техни оперни герои. Сценарият на концерта-лектория е такъв, че публиката е свидетел не само на изпълненията, а и на преобразяването на изпълнителите в различни персонажи с помощта на грим, костюми, перуки и реквизит.

В края на концерта децата се облякоха в приготвени за тях костюми, за да могат да се оприличат с виенчани – съвременниците на великите композитори отпреди повече от 200 години. Всички се фотографираха, за да споделят преживяното със своите семейства и приятели. Така най-младите могат да усетят, че артистичната игра с помощта на музиката и преди е събуждала същите чувства и вечни въпроси, които ни вълнуват днес: как да бъдем щастливи, как да успеем и получим признанието на околните, как да намерим човека, с когото да споделяме радости и грижи?

За онези, които са възпрепятствани  да дойдат в сградата на Русенска опера  организаторите са се погрижили да представят програмата като ги посетят  в училището, където учат. Освен Хайдн и Моцарт с подобни програми музикантите от Русенска опера разказват и за творчеството на Бетовен и Росини, за историята на операта, оперетата и мюзикъла.

Водени от желанието да бъдат  по-полезни на училищата, Държавна опера – Русе организира на 8 ноември, четвъртък от 13 часа във фоайето на Операта работна среща с учители, експерти и ръководители и на образователни институции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар