вторник, 25 януари 2011 г.

Филмовата музика на Джон Уилям

Огромен интерес към филмовата музика на Джон Уилямс в България в първия концерт от цикъла „Музиката на Америка”
Над 90% от билетите за концерта по музика на легендарния филмов композитор са продадени 
19 януари 2010 г., София
Изключителен  интерес предизвика в България предстоящият концерт, посветен на филмовата музика на великия американски композитор Джон Уилямс. Концертът ще се състои на 26 януари от 19:30 в зала „България”. Организаторите обявиха, че над 90% от билетите са продадени. Българската публика ще има възможността да чуе любимата си музика от легендарните „Междузвездни войни”, „Хари Потър”, „Извънземното”, „Роден на 4-ти юли”, „Спасяването на редник Райън”, „Далече, далече” и други холивудски продукции. Музикалните теми ще бъдат изпълнени в интерпретация на „Класик ФМ М-Тел Оркестър” под диригентството на американския композитор Филип Клайн, познат на българската публика с музиката си към култовите игри World of Warcraft и Starcraft 2. Организаторите са предвидили специална изненада за гостите на концерта, която на този етап ще запазят в тайна. 
Носителят на 5 Оскара, 21 награди Грами и редица други филмови отличия, Джон Уилямс, отправи специални благодарности  към българските си почитатели за изключителния интерес. „За мен е голяма чест, че моята музика ще бъде изпълнена на специален концерт в красивия град София. Изпращам благодарности и поздрави на Маестро Клайн и на всеки един от музикантите в оркестъра. Бих искал, също така, да отправя моите най-сърдечни пожелания към публиката и към всички, свързани с концерта, за успеха на това събитие, което да донесе много радост и удовлетворение”, споделя Джон Уилямс. 
Предстоящият концерт е първият от цикъла „Музиката на Америка”, който „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” представят у нас. През следващите няколко месеца София ще бъде домакин на изпълненията на емблематични имена от американската музикална сцена. За първи път у нас ще гостуват дългогодишният многоуважаван концертмайстор на Нюйоркската филхармония Глен Диктеров и световно признатата цигуларка Мидори. Едни от най-обичаните български музиканти Людмил Ангелов, Светлин Русев, Максим Ешкенази също ще участват в цикъла и ще зарадват българската аудитория със своите виртуозни изпълнения.

Продажбата  на индивидуални билети за първия концерт от цикъла „Музиката на Америка” се извършва на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и на сайта www.ticketsbg.com. Цените на билетите са от 8 до 35 лева.
***
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска фирма, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания с български и гостуващи артисти и състави. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от „Класик ФМ радио”. Сред успешните проекти на „Кантус Фирмус” се числят „Европейски музикален фестивал”, „София Джаз Пик”, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски”, „Концертмайсторите” и Класик ФМ М-тел Оркестър – три пъти носител на най-престижната музикална награда в България „Кристална лира”От тази година, съвместно с фондация „Америка за България”, „Кантус Фирмус” стартира цикъла от концерти „Музиката на Америка”. Повече информация може да намерите наhttp://cantusfirmusbg.com.  
Фондация  „Америка за България”Фондация „Америка за България” е партньор на „Кантус Фирмус” в цикъла „Музиката на Америка”. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. Чрез най-новия цикъл концерти Кантус Фирмус и Фондация „Америка за България” имат амбиция да дадат възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на американското изкуство и култура. Повече информация може да намерите наwww.americaforbulgaria.org  

Няма коментари:

Публикуване на коментар