четвъртък, 27 януари 2011 г.

1300 любители на филмовата музика се събраха в зала „България” вчера

1300 любители на филмовата  музика се събраха в зала „България” вчера
Награда за публиката беше „Марш на похитителите” от Индиана Джоунс 


С концерта, посветен на музиката на Джон Уилямс, успешно стартира цикъла „Музиката на Америка”. „Нека силата на музиката бъде с вас”, пожела Десислава Тaльокова от фондация „Америка за България” на всички 1300 гости снощи в зала „България”. Класик ФМ М-тел оркестър и американският диригент Филип Клайн пресъздадоха магията на филмовата музика с интепретация на едни от най-популярните мелодии от „Междузвездни войни”, „Извънземното”, „Спасяването на редник Райън”, „Хари Потър”, „Роден на 4-ти юли” и други.
Специалното участие на Хора на Класик ФМ радио придаде цвят и разнообразие в концертната програма с изпълнение на теми от филмите „Амистад”, „Спасяването на редник Райън” и „Междузвездни войни: Невидима заплаха”. Диригент на хора е Теодора Павлович, Вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика.

В края публиката бе възнаградена с неповторимия „Марш на похитителите” от филма „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот”, изпълнен като бис. Нестихващите аплодисменти накараха музикантите да повторят и още един от хитовете в програмата – Дуел на съдбите от „Междузвездни войни: Невидима заплаха”.



Сред гостите бяха и малките магьосници от българския фенклуб на Хари Потър, които пристигнаха от българското училище за магии. Специални посрещачи пък бяха костюмираните Дарт Вейдър, принцеса Лея и Люк Скайуокър.

Следващият концерт от цикъла „Музиката на Америка”, който „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” организират, е на 9 февруари. Специален гост ще бъде любимецът на българската публика - цигуларят Светлин Русев. Под диригенството на Константин Илиевски и с участието на Класик ФМ М-тел оркестър, той ще изпълни виртуозните вариации „Yankee Doodle” от Виотан и Серенада за цигулка, струнни, арфа и ударни от Ленард Бърнстейн. В програмата ще звучат също „Елегия” от Е. Картър, популярния рагтайм The Entertainer от Скот Джоплин, известни мелодии от “Уестсайдска история” на Л. Бърнстейн и други пиеси.
Продажбата на билети за следващите концерти от цикъла „Музиката на Америка” се извършва на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и на сайта www.ticketsbg.com. Цените на билетите са от 8 до 35 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар